Recept med hirs

Hirsmannagröt (4port.)

1 L mjölk, 1 kryddmått salt, 1,5 dl hirsmannagryn, 1 dl russin.

Koka upp mjölken med salt. Vispa ner hirsmannagrynen. Koka på svag värme ca. 8 min. under omröring. Tillsätt russin. Låt gröten koka ytterligare 2 min. Servera med mjölk

 

Hirsmannagrynpudding (4 port.)

1 L mjölk, 1 kryddmått salt, 1,5 dl hirsmannagryn, 50 g smör, rivet skal från ½ citron, ¾ dl socker, 1-2 ägg.

Koka upp mjölk och salt. Vispa ner hirsmannagrynen. Koka på svag värme ca 8 min. under omröring. Tag kastrullen från värmen och rör ner smör, citronskal och ägg. Häll blandningen i en smord ugnssäker form. Grädda i 200 grader ca. 30 min. Servera med mjölk eller fruktkompott.

 

Äppelkaka med hirsmannagryn

150 g smör, 1,5 dl socker, 1,5 dl hirsmannagryn, 1 dl vetemjöl, 4 äpplen.

Att strö ovanpå: 1 msk kanel, 1,5 msk socker.

Smörj och ströbröa en låg rund form. Rör smör och socker pösigt. Blanda mjöl och hirsmannagryn och rör ner. Bred ut smeten i formen. Skär äpplena i tunna klyftor och fördela dem ovanpå. Strö över kanel och socker. Grädda i 25-30 min. vid 225 grader

 

Glutenfri Äppelkaka

2st Ägg, 1-1,5 dl Socker, 1 dl Hirsmannagryn, 1,5 dl Mandelmjöl, 1 tsk Bakpulver, 2 st Äpplen

Smörj en låg rund form (gärna med avtagbar kant) och ”bröa” med hirsmannagryn. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda hirsmannagryn, mandelmjöl och bakpulver väl. Rör ner det i

äggsmeten och bred ut i formen. Skär de skalade äpplena i tunna klyftor och fördela dem ovanpå. Sockra ev. lite lätt. Grädda i 25-30 minuter i 200°.