
Recept med Mandelmjöl
Glutenfri Äppelkaka
2st Ägg
1-1,5 dl Socker
1 dl Hirsmannagryn
1,5 dl Mandelmjöl
1 tsk Bakpulver
2 st Äpplen
Smörj en låg rund form (gärna med avtagbar kant) och ”bröa” med hirsmannagryn. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda hirsmannagryn, mandelmjöl och bakpulver väl. Rör ner det i
äggsmeten och bred ut i formen. Skär de skalade äpplena i tunna klyftor och fördela dem ovanpå. Sockra ev. lite lätt.
Grädda i 25-30 minuter i 200°.
Kardemummakaka med mandelmjöl
(12 – 14 bitar)
3 st ägg
1,5 dl socker alternativt sukrin
0,75 dl mjöl alternativt bake pro (vassleprotein)
2,5 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 msk kardemumma
100 g smält smör1
2 dl grädde eller hett vatten
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Tillsätt mandelmjöl och mjöl (alt. bake pro) blandat med bakpulvret och kardemumman.
4. Blanda det smälta smöret med grädden (alt. vatten). Häll ner i smeten och rör om.
5. Häll smeten i en smord och bröad avlång kakform (1,5 l).
6. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter.

Morotskaka med mandelmjöl
300 g Morötter (4 medelstora)
200 g Mandelmjöl
4 st Ägg
2 dl Socker
Rivet skal av 1/2 citron (kan uteslutas)
2 mskVetemjöl
1 tsk BakpulverFlorsocker
1. Smörj och bröa en rund bakform, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skala och finriv morötterna. Skilj på äggulor och vitor.
3. Vispa äggulor och socker vitt och poröst. Blanda i morötter, mandelmjöl och mjölet blandat med bakpulver. Eventuellt också rivet citronskal.
4. Vispa vitorna till hårt skum och blanda försiktigt ned i smeten. Häll smeten i den bröade formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
5. Pudra florsocker över vid serveringen.
Kall lättvispad grädde är gott till men inte nödvändigt.